diumenge, 19 d’agost del 2012

50 ANYS DE VIDA RELIGIOSA ( II )...



Ara fa tres anys, concretament el dissabte 18 de juliol de 2009, hi érem de celebració religiosa com vaig explicar en aquest mateix blog i sota el mateix títol 50 anys de vida religiosa. Doncs bé, si aleshores va ser un jesuita, Manuel Font, ara és un capellà, José Pascual Font Manzano, qui celebra les Bodes d'Or.

Un 19 d'agost, diumenge com avui, de 1962, va haver-hi una Gran solemnidad religiosa en la ordenación sagrada en sot de Ferrer segons el periòdic Mediterráneo que narrava els fets així:

<<El domingo pasado la parroquia de Sot de Ferrer y el Seminario Diocesano se dieron un abrazo de amistad que creará lazos imborrables. En el hermoso templo parroquial se celebró la emotiva ceremonia de la ordenación sagrada.
A las siete de la mañana llegaban los seminaristas desde Segorbe poniendo la nota de alegría y color en aquellas calles del pintoresco pueblo de Sot de Ferrer que aparecía ante los ojos admirados de los visitantes como un jardín hermosamente engalanado.
 Cerca de las nueve de la mañana, autoridades y seminaristas y un gran gentío recibieron en la entrada de la villa al Excmo. y Rvdmo. Sr.Obispo de la Diócesis que había de oficiar en la ceremonia religiosa. Organizada la procesión, abría la marcha la Cruz Parroquial y durante el trayecto hasta el templo el Rvdmo, Prelado no cesó de recibir innumerables muestras de simpatía y adhesión.
Dio comienzo la ceremonia a las nueve de la mañana con iglesia parroquial rebosante de fieles. Todo el pueblo de Sot de Ferrer hizo acto de presencia para vivir el acto más solemne y significativo de la vida diocesana; el acto en el cual florecen muchas horas de ilusión en realidad hermosa y la gracia del sacerdocio descendiendo como rocío suave al alma de un grupo de jóvenes levitas, esforzados y valientes, elegidos por Dios para ser sus ministros y dispensadores. Acto solemne en el cual se garantiza cada año la vida pujante de la querida diócesis de Segorbe-Castellón.
Recibieron de manos del Sr. Obispo la ordenación sacerdotal: los Rvdos., D. Juan Antonio Albiol Caballer,  D. José P. Font Manzano, D. Enrique Prades Alcón, don Elías Sanz Igual y D. Luis Gascó Molina: el diaconado los Rvdos. Artemio Fabregat Deusdad y D. Manuel Safont Barberá, junto con otros dos seminaristas de Granada y Valencia, respectivamente. Recibieron subdiaconado varios religiosos de los P.P. Carmelitas Descalzos de la provincia de Aragón y Valencia y veinte minoristas...>>

Eren temps contradictoris, el nacional-catolicisme s'afermava després del Concordat de 1953, però l'inici imminent del Concili Vaticà II, a la tardor de 1962, obria les portes a l'esperança d'un futur terrenal més prometedor i d'una Església més compromesa amb els pobres. Precisament per aquest Concordat  se va voler adaptar les diòcesis (erròniament sota la meua modesta opinió, perquè es tractava d'una altra intromissió del règim franquista) als límits provincials civils (el seu regne no és d'aquest món, però se copiava l'organigrama per agradar al poder) i així va nàixer, al 1960, la nova diòcesi de Sogorb-Castelló amb el bisbe Josep Pont i Gol, de grat record.

El Decret de la Sagrada Congregació Consistorial De mutatione finium Dioecesium valentinae-Segorbicensis-Dertotensis, de 31 de maig de 1960, desmembrava del territori de l'antiga Diòcesi de Sogorb les parròquies i esglésies filials pertanyents a la província de València, les quals van ser agregades a la Arxidiòcesi de València. De la mateixa manera, de l'antiga Diòcesi de Tortosa eren desmembrades les parròquies i esglésies filials dels Arxiprestats de Nules, Vila-real, Castelló de la Plana, Llucena i Albocàsser. El mateix va ocórrer amb la parròquia de Betxí, que com enclavament, va pertànyer a la Diòcesi de Terol fins a 1956.

Aquesta generació de nous capellans arribava, per tant, en uns moments tan crítics com apassionants: eren dels darrers en haver estudiat al Seminari de Tortosa i dels primers en començar a exercir el ministeri sacerdotal a la nova diòcesi de Sogorb-Castelló. El món estava canviant molt de pressa i Joan XXIII amb el seu equip, i el futur Papa Pau VI, també volien obrir l'Església Catòlica als nous reptes que portaven els signes del temps...


José Pascual Font Manzano, el tio Pasqual, després del Seminari de Tortosa va passar per l'Alcora com a diaca i, una vegada ordenat sacerdot i cantat la seua primera missa a Vila-real, a la setmana següent, va passar per les parròquies de Montan (Montanejos, Puebla de Arenoso) i Moncofa, per fer un parèntesi de quasi dos anys com a capellà militar a Cartagena, després Torreblanca, el Grau de Castelló (on va començar a exercir la docència a l'Escola d'Hostaleria, després de llicenciar-se en Filosofia, activitat que va continuar després a l'IES Tàrrega de Vila-real), Figueroles (Costur) i Vila-real (on ha passat per les parròquies dels Evangelistes i Arxiprestal, on continua, després de la jubilació, recolzant les activitats religioses de la basílica de Sant Pasqual, de la capella del Pilar, de la Fundació Flors i de la pròpia parròquia arxiprestal).

A les 12h. d'avui, se celebrarà una missa d'acció de gràcies a l'església Arxiprestal on el prevere José Pascual Font Manzano farà una donació a la parròquia, així com un dinar en petit comité on els amics i familiars li tenim reservades algunes sorpreses que, esperem, seran del seu grat. La família dels Peretones (haurem d'investigar si això deriva de Pere i Tona o, simplement, del cognom Peretó) sempre hi som de comboi... Enhorabona, al tio Pasqual!

.......................................................................................................................................
P.D.- "Pulso del alma. Releyendo" és una autedició commemorativa dels 50 anys sacerdotals, on es recullen les intervencions de l'autor, José Pascual Font Manzano, durant la seua participació al programa "Veni Creator" de COPE-Castelló dirigit per Baptista Carceller Ferrer (1997-2002)

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes