dimecres, 5 de juny del 2013

POLÍTIQUES MEDIAMBIENTALS


Quasi tots els dies de l’any tenen el seu dia mundial o internacional d’alguna problemàtica que, normalment, més que una celebració puntual requereix d’una atenció quotidiana i sistemàtica a nivell global. L’Assemblea General de Nacions Unides va resoldre declarar el 5 de juny com a Dia Mundial del Medi Ambient mitjançant una resolució de la Conferència d’Estocolm (1972), pionera en la reflexió i la conscienciació sobre l’estat de salut del planeta. 

Posteriorment, hi ha hagut nombroses reunions i convencions amb resultats desiguals, com ara la Cimera de Rio (1992, repetida vint anys després) on s’encetaren els convenis sobre Canvi Climàtic, Diversitat Biològica i l’Agenda 21 (pensant en l’actual segle), també la Carta d’Aalborg (1994), el Protocol de Kioto (1997), etc. on, a poc a poc, s’ha anat definint el desenvolupament sostenible i el creixement zero com aquell que satisfà les necessitats del present sense comprometre les de les generacions futures.

La conscienciació ecològica va en augment, encara que siga en un clima d’hiperinformació, manipulació i, fins i tot, hipocresia. La Comissió Europea és, ara mateix, una de les més implicades des de la creació de l’Agència Europea del Medi Ambient (AEMA) al 1994, però ens trobem, com a paradoxa, que les mateixes empreses modèliques dins d’Europa, no ho són tant quan deslocalitzen la producció als paradisos contaminants on regna l’anarquia mediambiental que tant les atrau pels baixos costos de producció i, per tant, els alts beneficis que, de vegades, els dóna per subvencionar propostes ecologistes amb l’objectiu de blanquejar la seua negra consciència.

Als darrers anys, hem vist proliferar per territori peninsular els horts solars i les instal·lacions eòliques mentre hi ha hagut subvencions al respecte, però a dia d’avui les energies alternatives encara no tenen capacitat al Regne del Sol (Espanya) de substituir les que no tenim, és a dir, el gas i el petroli que, des de la crisi del 1973, venen consolidant el dèficit de la balança comercial espanyola degut a l’elevada factura energètica.

De tota manera, com no n’hi ha mal que per bé, no vinga, a la comarca de La Plana feia dècades que no podíem presumir de respirar un aire tan pur, degut a la crisi del taulell, malauradament. Però també fa anys que no podíem admirar tant de verd en el paisatge per un maig plujós que, segons els tremendistes, es deu al suposat canvi climàtic i acabarà al juliol, segons els pessimistes, amb la inauguració de la temporada d’incendis: toquem fusta, netegem boscos, val més previndre que apagar (a pagar?).

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes