dimecres, 24 de juliol del 2013

FRACKING

El fracking, o fragmentació hidràulica, és una tècnica d’extracció d’hidrocarburs no convencional que consisteix en perforar verticalment el sòl (entre 2.000 i 5.000 m. de fondària) per introduir-hi un conglomerat d’aigua, arena i altres substàncies químiques que fracturen la roca mitjançant una explosió per aconseguir l’objectiu final que no és altre que el de treure gas o petroli a la superfície.

Aquesta tècnica d’obtenció d’energia ha estat importada dels Estats Units, però sempre porta controvèrsies allà on s’aplica i, per això mateix, ahir a la vesprada aquest debat va arribar a les Corts Valencianes. Un dels problemes dels grisos debats partidistes, és que govern i oposició sempre juguen al maniqueisme en blanc-i-negre i, normalment, les majories absolutes solen aplicar el rul·lo que, paradoxalment, mai deixa rullar el debat plural i democràtic que, a la vegada, podria ser científic, tècnic i, fins i tot, pedagògic, però no, ens volen fer creure que la raó sempre està del costat de la meitat més un.

Ahir mateix, el Conseller d’Economia i Indústria, Máximo Buch, no solament va evitar respondre sobre els permisos per a la utilització del fracking en territori valencià, sinó que va abandonar la Comissió d’Indústria de les Corts Valencianes abans de tractar-se el punt de l’ordre del dia en què l’interpel·laven sobre l’assumpte.

Transparència? No cap! Els governs que patim els ciutadans d’arreu de l’Estat (central, autonòmics i municipals) sempre tracten de vendre les majories parlamentàries com a legitimades per perpetrar la infal·libilitat dels seus actes, equivocats o no.

De tota manera, els partidaris de la fractura hidràulica argumenten que és una nova tècnica d’extracció de gas i petroli que pot revolucionar la producció i la indústria energètica tan pel que fa al baix cost d’explotació com pels beneficis que pot aportar a països fins ara no productors de recursos energètics. Per contra, aquells que s’oposen afirmen que el fracking produeix riscos ambientals i per a la salut de les persones. Alguns estudis també alerten del perill sísmic i, per això, sempre s’ha de realitzar un estudi sísmic abans de l’aplicació d’una tècnica que, ara mateix, ja s’ha prohibit o, com a mínim, s’han aprovat moratòries a molts estats civilitzats com ara França, Bulgària, Irlanda, Canadà i alguns landers alemanys. A Espanya també s’ha prohibit, com a exemple, per part de les Corts Aragoneses, del Parlament de Cantàbria o de la Diputació de Valladolid.

A les nostres comarques, la Diputació de Castelló va convocar una taula formada per set experts, encapçalats pel catedràtic de Geodinàmica Externa de la Universitat Jaume I, Ignacio Morell, que ha elaborat un informe -filtrat a la premsa- on es detallen els possibles riscos del fracking a Castelló:  la vulnerabilitat de l'aqüífer juràssic del Maestrat, la fragilitat dels ecosistemes de l'entorn, l’absència de rigor científic en la documentació presentada per l’empresa aspirant Montero Energy, així com la manca d'acreditació de la solvència tècnica exigible.


Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes