diumenge, 29 de desembre del 2013

MARIA DE LUNA


Maria de Luna, reina de la Corona d’Aragó (1396-1406) i esposa de Martí I l’Humà, va nàixer a Sogorb el 1357 i va morir a Vila-real un 28 de desembre de 1406, és a dir, que el 2006 s’acompliren, exactament, sis centúries, 600 anys. Des d’aleshores, potser, s’ha anat incrementant la bibliografia al voltant del personatge que, encara a dia d’avui, continua sent escassa.

A Sogorb, ciutat natal de la reina, se li va erigir una efígie commemorativa del centenari de la seua mort. A Vila-real, però, l’únic acte que es realitzà per commemorar tan històrica efemèride (mai cap reina, ni cap rei havien nascut, ni mort a Vila-real... un esdeveniment històric que, per cert, tampoc no ha tornat a passar mai més a la història de la ciutat) va consistir en un espontani, i respectuós, minut de silenci amb el repartiment d’una tarja commemorativa, en un sopar del Col·lectiu Local del BLOC amb la premsa.

Un mes abans, però, la Revista Poble m'havia publicat un article d'opinió sol·licitant, públicament, la realització d'algun acte commemoratiu al respecte, davant la desídia municipal i això que, un servidor -que havia entrat de regidor accidentalment al novembre de 2006 (ara fa exactament 7 anys)- amb el recolzament dels meus companys de grup, va presentar una moció al plenari reclamant la instal·lació d’una miserable plaqueta al lloc del decés, és a dir, a l’Hostal Reial de la Plaça de la Vila.

Va ser aleshores, quan (digueu-me exagerat!) vaig comprendre que també a l’Ajuntament, per desgràcia, és fa més partidisme que política. És per això que m’alegra, immensament, saber que la Regidoria de la Dona reivindicarà l’efemèride en el 607 aniversari de la defunció de la Reina.

...ooo 000 ooo...

P.D.- Aquest article ha estat publicat a la Revista Poble, novembre de 2013 nº 200, a la columna pròpia d'opinió Roure i llorer sota el mateix títol.

................................................................................................................................... 
 
 - Més informació al meu blog de Ciències Socials: MORT DE LA REINA MARIA DE LUNA A VILA-REAL (1406) 

HOMENATGE DEL PROPASSAT DIVENDRES 27,
a la Sala de Conferències de CAIXA RURAL VILA-REAL

 

 




 





 

























Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes