divendres, 1 de setembre del 2017

PER AIXÒ, VILA-REAL HA DE SER LA CAPITAL


Una de les serps de l’estiu que saltava a la premsa, tant a la seriosa de les xarxes socials com a la cada dia més desprestigiada i oficial (en paper, ràdio, televisió i/o en mòbil i punt), és el vell assumpte de la comarcalització i la candidatura de Vila-real a ocupar la capitalitat de la Plana Baixa, en competència amb la ciutat mare de Borriana de la que va nàixer per una cesàrea política practicada per Jaume I el 1274. 

En primer lloc, cal aclarir que totes dues ciutats parteixen des de zero perquè les comarques no han existit mai oficialment i, per tant, no se pot reivindicar l’antiguitat d’una cosa que encara s’ha de crear. Evidentment, quan les comarques siguen oficials i legals -no només propostes del passat- i si, a més a més, desapareixen les polèmiques diputacions, aquesta decisió pot ser molt positiva per consolidar Vila-real com a ciutat de serveis que, naturalment, s'hauran de descentralitzar i compartir amb Borriana, Onda, Nules o La Vall, etc. si no se vol caure en el vell model centralista que va ubicar tots els serveis bàsics de l’Estat a les capitals provincials (1833). 

El designar la capitalitat és una responsabilitat política que s’ha d’adoptar seguint criteris de racionalitat: -Quina és la ciutat més equidistant? (Nules). 
-I la més poblada? (Vila-real, des del segle XIV, sempre ha tingut més habitants que Borriana). 
-N’hi havia alguna Vila a les Corts Valencianes amb representant legal? (Sí, tres: Onda, Borriana i Vila-real).
-I alguna amb la consideració de Vila de primera? (Vila-real des del 1329, les altres eren de segona i tercera). 
-Quina presta més serveis públics a la resta de ciutats actualment? (Vila-real). 
-Quina aporta més capital en impostos? (Vila-real).
-Quina és la pitjor comunicada amb la resta, sobre tot per carretera? (Vila-real, però arreglar-ho és només una decisió política a la vista del que paguem!!!). 

Com diu una tradicional cançó local i un tant friki: Per això, la capital ha de ser Vila-real... 

De tota manera, els vila-realencs de trellat, que també n’hi ha, esperen que no s’acabe imposant, com quasi sempre, el criteri temporal del partit polític o coalició que tinga més força puntual, perquè més endavant la conjuntura política pot canviar i no cal que acabem tots renyint com els vells regants de l’Horta de La Plana...

....................................

 P.D.- Aquest article ha estat publicat a la Revista Poble, Setembre de 2017 nª 242, a la columna pròpia d'Opinió "Roure i Llorer" sota el mateix títol.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes